Ceres az oroszlánban

December 3-án a „valódi” felszálló Holdcsomópont (True node), a „számított” felszálló Holdcsomópont pedig december 10-én együtt áll a Ceres-szel, az Oroszlán 17 illetve 18 fokán. Mivel 1 fok a különbség a két Holdcsomópont helyzete között, ezért december 3. és 10. között mindkettővel 1 fokon belül fog állni a Ceres.

A felszálló holdcsomóponttal való együttállás mindig felnagyítja azt a témát, amit a vele együtt álló égitest képvisel, vagyis felhívja a napokban a figyelmünket a Ceres-szel analóg ügyekre.

A Cerest Giuseppe Piazzi fedezte fel 1801. január 1-jén a Mars és a Jupiter közötti aszteroida övben, nevét egy római istennőről kapta. Besorolása több alkalommal félreértések tárgya volt. A felfedezésekor úgy vélték, hogy megtalálták a Mars és a Jupiter közötti vélelmezett 5. bolygót. Ezután még fél évszázadig bolygóként tartották számon, majd aszteroidává (kisbolygóvá) “fokozták le.”

2006-ban került ismét reflektorfénybe, amikor a Plútót visszaminősítették (az Eris felfedezése miatt), ami addig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygója volt. Ezzel egy időben a Ceres ismét “felértékelődött” és a Plútóval azonos kategóriába került, törpebolygóvá nyilvánították mindkettőt.

A római mitológiában is szorosan összefügg Plútó és Ceres története. Ceres a “Földanya”, a földművelés, a termékenység és az anyai szeretet istennője. Szaturnusz lánya és testévétől, Jupitertől született Proserpina nevű lánya, akit Plútó, az alvilág Istene elrabolt és feleségül vett. Ceres útra kelt, hogy megkeresse gyermekét, közben magára hagyta a termőföldeket. A gyümölcsfák nem hoztak gyümölcsöt, gabona sem termett és az emberek éheztek. Ekkor Jupiter közbenjárására, Plútó alkut kötött, az év felében Prosperina feljöhet az alvilágból és édesanyjával lehet, az év többi részében vissza kell térnie férjéhez, mivel evett a gránátalmából, amit Plútó adott neki. Amikor Prosperina vissza tér az alvilágból Ceres örül, a természet virágba borul, dús kalászok lengenek a földeken, a gyümölcsfák pedig érett gyümölcsöket hoznak, amikor elhagyja anyját ősz majd tél lesz.

Asztrológiailag a Ceres jelentése több jeggyel is analógiát mutat, ezek a rák, a bika-skorpió tengely és a szűz. A Ceres-szel összefüggő témák az anyaság, a gondoskodás, az önértékelés, az önbizalom, a hatalom, a ragaszkodás, a függőség, a veszteség, a visszautasítás, a bánat, az osztozkodás, a munka és a produktivitás.

Ahol áll a horoszkópban, azon a területen tekintéllyel, erővel, hatalommal, befolyással rendelkezhetünk, abszolút bőséget élhetünk meg, bár lehet, hogy csak átmenetileg. A Ceres legnagyobb kihívása az időszakosságban van. Foggal-körömmel ragaszkodunk a “jólétünkhöz”, elsőségünkhöz, boldogságunkhoz ezen a területen. Ragaszkodásunk tárgya lehet egy személy, egy tárgy vagy egy eszme, anyagiak, hatalom stb. Mégis időről-időre le kell mondanunk ezen a területen valamiről, fel kell, hogy adjuk, el kell, hogy veszítsük rendszeresen, épp úgy ahogy a tavaszt és a nyarat felváltja az ősz majd a tél. Ez a veszteség szükséges a megújuláshoz, hogy valami új tudjon megszületni életünkben. Annál fájdalmasabb a veszteség érzése minél jobban ragaszkodunk, főleg ha az értékesség tudatunkat, önbizalmunkat arra alapoztuk, amit uraltunk, birtokoltunk. Sokszor a veszteségtől való félelem tudat alatt ott van a legjobb időszakokban is ezen a területen.

A „jó” és a „rossz” is csak átmeneti állapot, egyik sem tart folyamatosan, semmi sem állandó, örökös változásban, körforgásban van. Ezt a hullámzást meglehetősen intenzíven élhetjük meg azon a területen, ahol a Ceres található a horoszkópban. A kérdés igazából az, hogy hogyan tudjuk kezelni a „lent” és a „fent” időszakát és hogy mekkora a különbség az amplitúdóban. Ha túl nagy a kilengés mind a feldobott, mind az elkeseredett időszakban, akkor legextrémebb esetben bipoláris depressziónak szokták címkézni, ha csak a „lent” időszaka nagyobb mértékű, akkor pedig depressziónak, aminek van egy változata, amit szezonális (legtöbbször a téli időszakhoz köthető) depressziónak neveznek. Gyakran megfigyelhető depresszióban és bipoláris depresszióban szenvedőknél prominens Ceres a horoszkópban, a kiváltója pedig gyakran valamilyen veszteség megélése, ahogyan a mitológiában Proserpina elvesztése. A Ceres jegy és házhelyzete megmutatja, ahol majd végül kompromisszumot kell, hogy kössünk, ki kell egyeznünk, ahol fel kell adjuk abszolút hatalmunkat és osztozkodnunk szükséges, ahogyan Ceresnek a gyermekén kellett Plútóval. A „gyerekünk” lehet bármi, egy ötlet, egy projekt is akár.

Ceres a horoszkópban, a rák jeggyel és a Holddal analógiában jelöli a feltétel nélküli szeretet adó anyát, a gondoskodást és a törődést. A legelső gondoskodás a csecsemőről a táplálás, ami által a szeretetet és a biztonságot megtapasztalja. Az önértékelés és az önelfogadás gyerekkorban azon az alapon alakul ki, hogy feltétel nélkülinek éli-e meg az édesanya szeretetét elfogadását vagy sem. Tudott-e az édesanya a gyermek szükségleteinek megfelelő törődést nyújtani. Ceres a különböző jegyekben megmutatja, hogy milyen típusú gondoskodás által érezzünk magunkat szeretettnek és elfogadottnak, a házhelyzet pedig azt a területet, ahol szívesen gondoskodunk másokról és mi szívesen fogadjuk a rólunk való gondoskodást. Például oroszlán Ceres-szel a gyermeket érdemes minél többet dicsérni, elismerni a teljesítményét, ikrek Ceres-szel sokat beszélgetni vele, kos Ceres-szel önállóságot adni neki. Gyermekvállalással kapcsolatos kérdésekben is érdemes megnézni a horoszkópban a Ceres helyzetét.

A Szűz jegyével analógiában a Cereshez tartoznak még a munkával, produktivitással és növekedéssel kapcsolatos témák is. Ahogy a földművelésben is fontos a ciklikusság, úgy az életben a munka és a pihenés váltakozása is elengedhetetlen az egészséghez. Az egészséges táplálkozás és az emésztés megfelelő működése is ide tartozik. Kibillent állapotban étkezési zavarok, gasztrointesztinális rendellenességek jelenhetnek meg, melyek gyakran visszavezethetők a gyermekkorra, az anyával való kapcsolatra.

A Ceres jelenleg az Oroszlán jegyében jár (2017.09.24-2018.06.28), és azon a területen okozhat hullámzó időszakokat, félelmeket a veszteségtől és a visszautasítástól, ahol a horoszkópban ez a jegy található. Az oroszlánban járó felszálló Holdcsomópont még inkább ráerősít erre a tendenciára.

Azoknak hozhatja a legnagyobb kihívásokat, akinek prominens az oroszlán és/vagy a bika jegye a horoszkópjukban. Nap, Hold, Aszcendens, Holdcsomópont vagy több bolygó ezekben a jegyekben, de mindenkit érint azon a területen, ahol az oroszlán jegye található. Az oroszlán egyedi önkifejezése, tehetsége elismerésére vágyik, míg a bika leginkább állandóságát, biztonságát félti.

Az oroszlánban járó Ceres esélyt ad arra, bátran megmutasd kreatív tehetségedet, eredetiségedet a világnak. Mit is jelent az eredetiség? Valami olyat létrehozni, amit még senki nem hozott létre előtted meglehetősen nehéz vállalkozás. A lényeg, inkább az, ahogyan és amit te tudsz nyújtani, mert van, akinek éppen arra és úgy van szüksége, még akkor is, ha mások már valamilyen formában megalkották azt. Senki sem csinálj pont úgy, mint Te, mindenki rendelkezik valami egyedivel, amivel hozzájárulhat a világhoz!

A mostani időszak nagyszerű lehetőség arra, hogy észre vedd, hogy milyen területeken értékelnek, dicsérnek téged mások leginkább és legkevésbé. Hol érzed magad értékesnek és hol “fokozod” le saját magad és eredményeidet? Mit kezdesz a kreatív energiáddal, megosztod-e másokkal is “alkotásaidat”? Büszke vagy-e saját magadra és arra, amit létrehozol? Hol ragyoghatnál, de te mégis bujkálsz…

A félelem az elutasítástól és a kudarctól meggátolhatja, hogy meg merd mutatni egyediségedet, értékeidet. Ez a félelem talán a gyermekkorban gyökerezik. Amikor kifejezted saját magadat elfogadásban vagy elutasításban volt-e részed? Kialakult-e egy egészséges önbizalom benned vagy próbáltál olyanná válni, amit elvártak tőled, ami mások számára elfogadható volt?

Ha egyéni megnyilvánulásaidat nem látták örömmel próbáltad-e egyre inkább elrejteni azt? Ha nem volt elfogadásban részed, hogyan is tanulhattad volna meg saját magadat értékelni?

Az Oroszlán jegye arra kér, hogy merd mutatni a megismételhetetlen egyediségedet és légy büszke rá! Ne rejtőzködj tovább, engedd, hogy az emberek megláthassák valódi önmagad, még akkor is, ha így sebezhetőbbnek érzed magad! Itt az idő, hogy végre felfedezd értékeidet és meg is mutasd a világnak, még akkor is, ha félelemmel tölt el a középpontba kerülés lehetősége és mások reakciója!

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.