NAPFÉNY VITAMIN

dvitamin

Napjainkban a D-vitamin-hiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség a civilizált világban. Bár az utóbbi időben a médiumok rengeteget foglalkoznak ezzel a témával, mégis az emberek túlnyomó többsége még mindig bizonytalan, hogy mikor, miért és mennyi D-vitaminra is lenne szüksége…

A neve megtévesztő, de a D3-vitamin valójában nem vitamin, hanem egy hormonszerű előanyag, amely hozzájárul az aktív D-vitamin termelődéséhez a szervezetben.

A bőrben a nap ultraibolya B sugárzásának hatására képződik, majd a májban és a vesében aktiválódik valóban biológiailag aktív hatóanyaggá.

Azt sokan tudják, hogy D-vitamin elengedhetetlen fontosságú az egészséges csontképződéshez, az már kevésbé ismert, hogy szervezetben számtalan egyéb funkciót is ellát ez a hormon. Ezek közül az egyik, hogy megnöveli az ún. endogén (a szervezetben keletkezett) antibiotikum termelődését. Ez egy olyan fehérjékből álló anyag, amely képes roncsolni a támadó mikroorganizmusokat és hatástalanítja az influenza vírusokat is. Ez lehet a magyarázat annak, hogy gyakran betegeskedő gyerekeknek nagy dózisú D vitamin adására megszűntek a felső légúti panaszai.

Mit okozhat a D-vitamin hiánya?

Fogékonyabbá válunk fertőzésekre, gyulladásos folyamatokra.

Megnöveli a reumás ízületi gyulladások kialakulásának esélyét.

Hozzájárul a szívelégtelenség kialakulásához, súlyosbodásához.

Megnöveli a magas vérnyomás és az érelmeszesedés kockázatát.

Emlőrák és vastagbéldaganatok kialakulása és lefolyása szempontjából bizonyítottan rizikótényező.

Felnőttkorban növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Kedvezőtlenül befolyásolja a teherbe esést.

A magzat fejlődésében a D vitamin hiánya súlyos fejlődési zavarokhoz vezethet.

Magzati és csecsemő-, illetve kisgyerekkorban az 1-es típusú cukorbetegség kockázata fokozódik.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

Egyre több nemzetközi, és magyar tanulmány mutatja ki, hogy a gyermekek és felnőttek több mint 93%-a D-vitamin hiányos.

Mivel a melanoma kockázata miatt az emberek félnek napra menni, illetve napvédővel kenik magukat, így nyáron is a lakosságnak több mint 50 %-a D-vitamin hiányban szenved.

Eddig a napi javasolt bevitel Magyarországon 400 Nemzetközi Egység volt, ami bizonyítottan nem képes a vér D-vitamin szintjét megemelni…

Nagy előrelépésnek számított, amikor nemrégiben ezt a mennyiséget, több orvos társaság által kiadott ajánlás 2000 NE-re emelte. Túlsúlyosok esetén 3-4000 NE-re.

Kiemelkedőn fontos a D-vitamin megfelelő szintje csecsemőknél és kisgyermekeknél. Náluk az ajánlott napi mennyiség 1000NE/13 kg.

Mivel magzati korban a D-vitamin-ellátottság az anya vitaminszintjétől függ, a várandósság alatt különösen fontos a megfelelő pótlása.

Az új hazai szakmai ajánlás szerint a várandósság alatt legalább napi 2000 egységnyi vitamin bevitele szükséges (a magzatvédő vitaminokban általában 400 NE található).

Sokan félnek a túladagolástól, ezért annyi D-vitamint szednek, ami gyakorlatilag hatástalan.

A D vitamin túladagolás egy rendkívül ritka állapot. Akkora vérszint eléréséhez, ahol ez már problémát okoz, hónapokon át napi 10000-20000 NE D-vitamint kellene beszedni… azonban napozás során, amikor napi 10-20 ezer NE képződik, még soha nem fordult elő D vitamin túladagolás…

Hol és milyen formában kapható?

A gyógyszertárakban a D-vitamin gyógyszerként még mindig receptköteles.

Ezek a gyógyszerek csontritkulásban társadalombiztosítási támogatással rendelhetők. Elgondolkodtató, hogy a mai orvosi gyakorlatban sokszor ezeknek a betegeknek még mindig 1000NE a napi adagja, holott már a napi szükséges mennyiséget is legalább 2000NE-re emelték…

Recept nélkül D-vitamint étrend kiegészítőként lehet vásárolni gyógyszertárakban, drogériákban, csepp illetve tabletta formában. Ezeknek a hatóanyagtartalma általában 1000-2000 NE között van tablettánként.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.