VÁLTOTT ORRLYUKÚ LÉGZÉS

legzes

A gyakorlat: Hüvelykujjunkkal zárjuk el a jobb orrjáratot, és a szokásosnál valamivel mélyebben lélegzünk be a bal orrjáraton keresztül. Utána szabaddá tesszük a jobb orrjáratot és egyidejűleg elzárjuk a balt, és így a szabaddá vált jobb orrjáraton keresztül hosszan, nyugodtan kilélegzünk. Az előbbiek szerint most a jobb orrjáraton keresztül belélegzünk, és balon keresztül kilélegzünk. Ezt ismételhetjük 5-10 alkalommal, de eleinte a megnövekedett oxigén mennyiség miatt kicsit szédülhetünk.

Hatása: Az elme lecsendesedik, megnyugszik, a vér oxigénszintje megnő, az emésztési folyamatok javulnak. Erősíti a légzőszerveket, kiegyensúlyozza az idegrendszert.

Mikor használjuk: Ha bizonytalannak vagy idegesnek érezzük magunkat. Enyhíti a fejfájást is.

Ennek a gyakorlatnak van egy haladó változata, amikor 4 számolás alatt szívjuk be a levegőt az egyik orrlyukon, majd 8 számolásig benntartjuk, 8 számolás alatt kifújjuk a másik orrlyukon és kinn tartjuk 8 számolásig.

Rendkívül erős hatású gyakorlat, ezt a haladó változatot óvatosan gyakoroljuk, maximum 3-szor végezzük és csak üres gyomorral.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.