Felszálló Holdcsomópont belép a Rák jegyébe

2018. november 7-én a Holdcsomópont (True Node) jegyet vált és az Oroszlán/Vízöntő tengelyt maga mögött hagyva, megkezdi 18 hónapos útját a Rák/Bak tengelyen, ahol 2020. május 5-ig tartózkodik. A felszálló Holdcsomópont a Rák jegyében, a leszálló pedig a Bakban fog járni, a két sorsbolygóval és a Plútóval egyetemben. Milyen gyökeres változásoknak leszünk tanúi, amikor ennyi és ilyen jelentős bolygó tart csúcstalálkozót a leszálló Holdcsomópontnál a Bak jegyében?

A karmaasztrológiában a két Holdcsomópont által kijelölt tengelyt karmatengelynek nevezzük és a legerőteljesebb tényezők közé soroljuk a horoszkópban.

Olyan ez a tengely, mint egy mérleghinta, ahol a leszálló Holdcsomópontban az előző életekből hozott terhek, kiegyenlítetlen számlák, megszerzett tudás és képességek próbálnak egyensúlyba kerülni a felszálló Holdcsomópont által jelölt feladattal. Van, hogy beleragadunk leszálló Holdcsomópont témáiba, de az is előfordul, hogy átbillenünk a másik oldalra és túlzásokba esünk a felszálló Holdcsomópont megélésében (pl. Oroszlán felszállóval a hatalmasra nőtt ego és hatalomvágy) vagy ide-oda billegünk a kettő között. A túlzott fókusz a felszálló témáján legalább olyan káros lehet, mint a leszállóban megrekedés, jó esetben végül viszonylagos egyensúlyba kerülhet a két terület.

Az elkövetkező 18 hónap elsősorban azok számára lesz kiemelten fontos, akiknek a születési képletében a Bak/Rák jegyében áll a karmatengely, illetve akiknek stelliuma van ezen jegyek valamelyikében. Kisebb mértékben a Kos/Mérleg tengely is érintett.(kvadrát)

Holdcsomóponttal kapcsolatos történésekben mindig van valami sorsszerű, úgy érezhetjük, hogy kevés a ráhatásunk az események kimenetelére. Korábbi tetteink következményeit tapasztalhatjuk meg ilyenkor (bármelyik életben is történt), régi „adósságokat” fizethetünk meg vagy hajthatjuk be a kintlévőségeinket. Ahogyan Albert Einstein zseniálisan kifejezte:

„A karma a teljes igazság több életen át fennálló tartozás- és hitelrendszere”

Természetesen mindenkire hatással van a Holdcsomópont tranzitja azon, a ház által jelölt életterületen, ahol éppen tartózkodik. Amelyik ház felett a felszálló éppen jár, ott megszállottan vágyhatunk a ház jelentésének megfelelő dolgokra, a leszálló esetében pedig inkább áldozatokat szükséges hoznunk vagy veszteségekkel nézünk szembe az adott területen, persze csak akkor, ha van „adósságunk”.

Mit jelent, ha a felszálló a Rák jegyébe lép? Ebben az időszakban a Rák analógiának megfelelő témák kerülnek előtérbe, fokozott fókuszba, sokszor a túlkapásaival együtt. A család, az otthon, az anyaság, az érzelmi biztonság, a védettség, a táplálék, a gondoskodás, a hagyománytisztelet, a hazaszeretet válhat egyre fontosabbá az emberek életében a munkával, karrierrel, társadalmi státusszal, anyagi javak hajszolásával szemben. A túlzott racionalitás helyett egyre inkább elkezdhetünk hallgatni az érzéseinkre. Gyermekkori családi mintáinkat, szabályrendszereket vizsgálhatjuk felül ilyenkor, régi elfojtott érzelmek törhetnek a felszínre. Kifejezetten hatékony lehet ebben az időszakban a belső gyermekkel foglalkozó terápiás munka.

Lehetséges, hogy ebben az időszakban egyre többen vállalnak gyermeket illetve átlagosan több gyereket vállalhatnak családok. Sokan vágynak végre megtalálni a tökéletes otthont, egyre több ingatlan építés és vásárlás történhet. Talán fokozott fókuszba kerülhet az is, hogy milyen élelmiszert vásárolnak az emberek, honnan származik, ki termesztette. Esetleg többen saját termesztésbe fognak vagy pl. egyre inkább kis piacokat preferálnak, mint a multikat.

Akiknél ebben az időszakban továbbra is a munka, a karrier és az anyagi javak halmozása az abszolút prioritás, azok elképzelhető, hogy súlyos leckék árán lesznek kénytelenek megtanulni a család és az érzelmek fontosságát.

A Szaturnusz és a Plútó együttállása a Bakban önmagában is elég ahhoz, hogy egyre több természeti katasztrófának legyünk tanúi, de a leszállóval karöltve még nagyobb méreteket ölthet. Vajon most kezd el egyre inkább „visszaütni” a bolygó kizsákmányolása és a katasztrófák, földrengések miatt rengetegen elveszíthetik otthonaikat és élelemforrásaikat? Vagy talán ez az utolsó fordulópont, ahol még észbe kaphatunk, mielőtt visszafordíthatatlanul tönkretennénk a Földet?

Rák felszállónál a világtörténelemben számtalan nagy horderejű esemény történt. A közös témák Bak/Rák karmatengelyek idején a területszerzési igények, hatalmi túlkapások megszaporodása, etnikai konfliktusok, nacionalizmus, háborúk, a világ és az erőforrások újrafelosztása, pénzügyi válságok.

Az elkövetkező időszakban ezért a világban nagy valószínűséggel felerősödnek területi viták, vallási, etnikai konfliktusok, erőforrásokért folytatott harcok, válságba kerülhetnek pénzügyi és egyéb intézményrendszerek.

Vajon 2020-ra az eddigi hatalmi viszonyok drasztikus megváltozásának és egy új világrendnek leszünk tanúi vagy az elkövetkező másfél év csak egyik állomása lesz az ahhoz vezető folyamatnak? 2018.12. 12-én a Pholus nevű kentaur is belép a Bak jegyébe. A Pholus színre lépése azt is jelezheti, hogy először talán nem is ismerjük fel az adott eseménynek milyen fontos szerepe lesz a világ további alakulásában. Hiszen a Pholus egyik jelentése, hogy apró, jelentéktelennek tűnő események végül egy robbanásszerű láncreakciót elindítva hatalmas transzformációt okoznak. Pholussal lehetőségünk nyílhat arra, hogy a régi, megkövesedett struktúrákat meghaladva új perspektívák táruljanak fel előttünk.

  1. november 17-én a Ceres, az aszteroidából felminősített törpebolygó is belép a Bak jegyébe és a 2020. január 10-i Holdfogyatkozáskor együtt áll a Szaturnusszal, a Plútóval, a Merkúrral és a Nappal, a jegyben tartózkodik természetesen a leszálló Holdcsomópont is, együttállva a Jupiterrel.

A Ceres jelentéstartalma igen sokrétű, több jeggyel is analógiát mutat. Ceres a mitológiában a Földanya, a földművelés Istennője, aki a bőséget, a jólétet és az élelmet biztosítja a Földön. A Plútóval való együttállása megerősítheti azt a feltevést, hogy talán olyan történéseket tapasztalhatunk meg, amelyek a bolygónk hosszú távú kizsákmányolásából fakadnak. Másik jelentése a Ceresnek a hatalom és befolyás elvesztése, szükségszerű kompromisszum és osztozkodás. Elfordulhat valamilyen egyezmény megkötése a nagyhatalmak között.

A Rák/Bak karmatengely időszakában általában azok a politikusok kerülnek „rivaldafénybe” akár pozitív, akár negatív módon, akiknek a radix karmatengelye itt található illetve akiknek stelliuma van a Bak és/vagy Rák jegyében esetleg a Kos/Mérleg tengelyen. (kvadrát). A Bak/Rák vagy Rák/Bak karmatengellyel egyébként (Hold miatt) a történelemben sok politikust találunk, akik képesek voltak nagy tömegeket befolyásolni és támogatásukat magukénak tudni.

Például Donald Trumpnak a Rákban stelliuma van, úgyhogy az elkövetkező időszakban az amerikai nemzeti érdekek védelme tovább erősödhet és sok konfliktus forrása lehet.

Görögország Bak országként elképzelhető, hogy újból nehéz időszak elé néz. (az előző válsága Bak felszálló idején volt) Az Európai Unió intézményeinek is valószínűleg gyökeres átalakuláson kell keresztülmennie. Az Európai Unión belül fokozódhat a feszültség az EU törvényei vagy törvénytervezetei és a tagállamok nemzeti érdekének ütközése miatt (Bak/Rák)

A következő 18 hónap sarkalatos pontjai Nap és holdfogyatkozások:

  1. január 6 Napfogyatkozás Bak 15  25’
    2019. január 21             Holdfogyatkozás     Oroszlán 0  52’
  2. július 2 Napfogyatkozás Rák 10  38’
    2019. július 16              Holdfogyatkozás    Bak 24  04’
  3. december 26 Napfogyatkozás Bak 4  0’
    2020. január 10           Holdfogyatkozás    Rák 20  00’

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.